STÖ'ler İletişim Birimlerini Nasıl Yapılandırmalı?

STÖ'ler İletişim Birimlerini Nasıl Yapılandırmalı?

Üniversiteye ilk başladığım dönemde okuduğum bir makalenin başlığı, “Türklerin Halkla İlişkiler Geni Yoktur.” diyordu. Sivil toplum örgütü liderleri veya çalışanlarının sıklıkla kendilerini iyi anlatamadığını düşündüğü, yalnızlık hissine takılıp kaldığı görülmektedir. Kimi sivil toplum örgütü ve liderleri ise, “Nasılsa bedava!” diyerek sürekli sosyal medya kullanmakta ve bir noktada sosyal medya stresi yüzünden tükenebilmektedir. Bu noktada, sivil toplum örgütlerinin etkili iletişim yapmayı ana önceliklerinden birisi yapmaları ve örgütleri içinde buna ilişkin bir yapı teşekkül ettirmeleri önemlidir. Bu yapının aşağıdaki iş tanımlarının olmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir. 

Basınla Temas

Sivil Toplum örgütlerinin en büyük eksiklerinden biri gerçekleştirdiği çalışmaları yeteri kadar duyuramamasıdır. Sosyal etkisi yüksek çalışmalar gerçekleştirseniz bile topluma bu çalışmaları başarılı bir şekilde iletemediğiniz sürece istenen sosyal etkiyi yaratamazsınız. Projeler, çalışmalar STÖ’lerin mutfağıdır, bu mutfakta üretilenleri sadece ilgili kişiler görür. Ama iletişim ve özellikle basın STÖ’lerin sesidir. Çalışmalarınızla birlikte sesiniz ne kadar etkili olursa sahne performansınız o kadar etkileyici olur ve sizi tanıyan, size destek veren kişilerin sayısı artmaya başlar. 

Etkinizi artırmak ve sesinizin yüksek çıkması için basınla temasınızı artırmanız gerekmektedir. Tek yapmanız gereken yerel/ulusal/uluslararası alanda STÖ’lerle ve/veya sizin alanınızla ilgili basın organları ile temasa geçmeye çalışmak. Stratejinizi belirleyip bir yerden başlayınca zaman içerisinde basınla temaslarınız artarak ilerleyecektir. Bu amaçla ilk olarak yerel basınla tanışılmasında fayda vardır. Yerel basının iletişim bilgileri her ilin valiliğinin sitesinde bulunur. Sonrasında ise ulusal basında sivil toplum, sosyal girişim, eğitim, vb. alanlarda yazan yazarların bir listesini oluşturup kendilerine e-posta atabilirsiniz. Basının en çok sevdiği iki faaliyetten biri kendilerinin ziyaret edilmesi ve basınla kahvaltı buluşmaları gibi etkinlikler yapılmasıdır. Bu tarz etkinlikler vasıtasıyla mesajlarınızı çok daha etkili bir şekilde duyurabilmenizin yanında bağış da geliştirmeye başlarsınız. Burada harcanan paranın misliyle geri döneceğini unutmayın.

Basınla temasta dikkat etmeniz gerekenler;

Kurumsal dilinizi oluşturun, unutmayın röportaj sizinle değil kurumunuzla yapılmakta. STÖ’nüzde röportaj veren kişilerin ortak bir dil belirlemesi ve kurumdaki herkesin aynı söylemde bulunması kurumunuz için önemlidir. 

Gerçekleştireceğiniz yazılı/sözlü röportajlar sonrasında mutlaka röportajın metnini/ses kaydını arşivleyin. Bazen basın sizin söylemlerinizi çarpıtabilmektedir. Bunu önlemek, ileride paydaşlarınızla ters düşmemek için kendi önleminizi alın. 

Basında temas ettiğiniz kişileri paydaş veritabanınıza ekleyin. Zaman zaman basındaki bu kişilere tebrik kartı, benzeri küçük hediyeler gönderebilirsiniz. Ayrıca, bir konuyu haber yaptırmak istediğinizde bu kişilere tekrar ulaşmayı deneyebilirsiniz.

Basınla temas çalışmalarımız kapsamında kendisi de koruyucu aile olan gazeteci Mutlu Tönbekici’ye yaptığımız ziyaretten.

Basın Bülteni

Basın Bülteni, halkla ilişkilerin en önemli araçlarından biridir. Gazetelere, dergilere, televizyon kanallarına ve burada çalışan basın mensuplarına gönderilen basın bülteni,  kendi içinde bir disiplini olan, ifade etmek istediği konuyu direkt mesaj olarak barındıran, kurum, kuruluş veya kişiler hakkında gelişmeleri ilgili hedef kitleye duyurmak amacıyla yapılan bir metin çalışmasıdır. STÖ’nüz için gerçekleştireceğiniz etkinlik, proje, kampanya gibi çalışmalarınızı duyurmak için bir metin hazırlayarak veritabanınızdaki ve ilgili olabileceğini düşündüğünüz basın mensuplarına gönderebilirsiniz. Basın bülteni ile çalışmalarınızı duyurmanız hem basınla iletişiminizi artıracak hem de sizi her alanda güçlendirecektir.

Basın bülteni ters piramit şeklinde hazırlanır. Önce haberin genelini kapsayacak bir başlık, sonrasında birkaç cümlelik açıklama, ondan sonra yine genelden özele-detaylara doğru bir açıklama ile bülten hazırlanır. Bülten gönderilirken -de’ler, mısın’lar ayrı yazılmalı, imla kurallarına dikkat edilmelidir. Bu kurallara uymayan basın bültenlerinin yayınlanma şansı neredeyse yoktur. Basın bültenini paylaşırken kurumdan demeç veren kişinin iyi çözünürlüklü ve kurumsal bir fotoğrafı, etkinliği anlatan birkaç fotoğraf ve kurumun logosu da eklenmelidir. Bültenin içinde demeç verenin bir-iki cümle ile konuyu özetleyen vurucu ifadeleri de olmalıdır. E-posta atılırken konunun çok dikkat çekici bir şekilde oluşturulması önemlidir. Basın çalışanlarının iletişim bombardımanı altında sizin mesajınızı ayırt edebilmeleri, imla kurallarına uyulmuş bir basın bülteni ile ayrıca uğraşmamaları gibi hususlar önemlidir. Basın bülteninin iki sayfayı geçmemesine dikkat edilmelidir. Son olarak, basın bülteni hazırlarken de basınla temasta dikkat etmeniz gereken kuralları atlamamanızı öneririz.

Örnek bir basın bülteni için bağlantıyı inceleyebilirsiniz. 

https://bit.ly/3ebLhfA 

Basını Takip

Çalışılan alanda basını takip etmek herhangi bir kurum için olduğu gibi STÖ’ler için de oldukça gereklidir. Yeni işbirlikleri geliştirilmesi, alanın nabzının tutulması, yeni bağışçı kazanılması gibi birçok konu basın takibiyle mümkün olmaktadır.

Basını takip için iletişim ajanslarından hizmet alımı yapılabilir. İletişim ajansları sosyal medyadaki STÖ hakkındaki yorumları da derleyebilir. Aylık ortalama 1.500-2.000 TL gibi rakamlara bu hizmetler alınabilir.

Basını ücretsiz takip edebilmenin bir yolu da Google Alerts sistemidir. Bu sistemle basını takip edebilmeniz için gmail hesabınızla google arama çubuğuna “Alerts oluştur” yazmanı ve çıkan alana anahtar kelimeler eklemeniz gerekmektedir. STÖ’nüzün adını da anahtar kelimelerden birisi olarak koymayı unutmayın. Bu sayede düzenli olarak her gün Google size alandan belirli haberleri seçip e-postanıza istediğiniz saatte atacaktır.

Blogger ve Vloggerlarla Temas

Çalıştığınız alanda birçok blogger ve vlogger (vlog - video log’un kısaltmasıdır) vardır. Bu hesaplarla temasa geçip kendinizi anlatabilirsiniz. Sosyal medya kanallarınız aracılığıyla bu hesaplarla iletişim içinde kalmak da önemlidir.

Podcastler

Son dönemde yazılı iletişim önemini kaybetmeye başlamıştır. İletişim dünyasında podcast devrimi yaşanmaktadır. Podcastler röportajların ve konuşmaların kayıt altına alınması ve bir kanaldan paylaşılmasıdır. Örneğin ben yürüyüş yaparken Açık Radyo’nun Açık Yeşil programı ile Hülya Denizalp’in Toplumsal Dönüşüm İçin Sosyal Girişimcilik podcastlerini dinliyorum. Unutmayın: “Dilinizin sınırları, dünyanızın sınırlarıdır.” Buraları dinlerken alandaki en yenilikçi kavramları ve kurumları tanımış olursunuz. Podcastler için soundcloud veya medium uygulaması kullanılabilir.

İnternet sitesi

İnternet sitesi, STÖ’nüzün resmi yüzüdür. Sizi tanımak, kurumunuzu ve çalışmalarınızı incelemek, bağış yapmak, destek olmak isteyen kişiler sizleri ilk önce internet  siteniz üzerinden tanıyacaktır. İnternet sitenizde STÖ’nüzün yapısına göre etkinliklerinize, projelerinize, kampanyalarınıza, ekibinize, mali bilançonuza yer verebilirsiniz. 

İnternet siteleri bir STÖ’nün en değerli varlığı denilse yeridir. STÖ, iyi çalışan, hızlı, verimli, arama motoru optimizasyonu yapılmış, sade, görselliği yüksek bir internet sitesine sahip olmalıdır. 

STÖ’lerin iletişimin birçok alanında yaptığı en büyük hata iletişim kanallarını iç iletişim için kullanmalarıdır. Örneğin sitesinde ve sosyal medya hesaplarında “Üyelerimizden Ali Veli’nin abisi vefat etmiştir. Kendisine ve ailesine başsağlığı dileriz.” gibi haberler yayınlanmaktadır. Bunun yerine yapılması gereken, STÖ’lerin toplumla iletişim kurmaya çalışmasıdır. 

Bir STÖ’nün sitesi oluşturulurken Biz Kimiz, Ekibimiz, Çalışmalarımız, Yayınlarımız, Blog, Vlog, İletişim gibi alanların bulunması gereklidir. İnternet sitesinde imaj kırıcı imla hatalarının bulunmaması, uzun metinlerden kaçınılması, sadeliğin benimsenmesi gereklidir. Dünya artık instagram, twitter, facebook gibi dijital köy ağalarının dünyasıdır. Bu köy ağaları bütün kullanıcıların kendi uygulamalarında vakit geçirmelerini istemekte, internet sitesine link verilen paylaşımları bu uygulamaların algoritmaları sevmemektedir. Bu demek değildir ki siteler ölmüştür. Siteler hala çok önemlidir. 

Dünyadaki sitelerin %95’ten fazlası aylardır güncellenmemektedir. Google gibi arama motorları düzenli güncelleme yapılmayan siteleri sevmez. Dolayısıyla sitenizin ilk sayfasında blog gibi bir alanın bulunması ve bu alanda yapılacak güncellemelerle sitenizin arama motorlarında tutundurulması önemlidir. Google’ın ayrıca Google STK reklam bağışı programından destek alınmalıdır. STK bağışı ile STÖ’ler ayda 10 bin dolarlık reklam hizmeti alabilmektedir. Bu da sitenizin trafiğini artıracaktır. Bu reklamı alırken anahtar kelimeler oluşturulmakta ve Google’da bunları arayan kişilerin önüne siteniz düşmektedir. Anahtar kelimelerin performansı da önemlidir. Etkin olmayan anahtar kelimelerin zaman içinde değiştirilmesi gereklidir. 

Ülkemizde STÖ’lerin site yaptırırken atladığı önemli hususlardan birisi de bağışla ilgili kısımdır. STÖ’ler ülkemizde genellikle bağış alamadıklarını belirtir. Halbuki alınmamış bağış yoktur. İstenmeyen bağış vardır. Normal bir girişimci gibi, STÖ’lerde rol alan sosyal öncüler de sürekli para aramak zorundadır. Bu iş yorucu olduğu kadar zevklidir. İnternet sitesinde mutlaka bağış yapılabilecek projeler olmalıdır. Ayrıca ilk sayfada bağış butonu göze çarpacak bir yerde bulunmalıdır. Bağış alınabilmesi için en önemli husus ise STÖ’nün şeffaflığıdır. Türkiye’de STÖ’lere güven oldukça düşüktür. STÖ’nün sitesine birisi girdiğinde potansiyel bağışçı olduğu unutulmamalı, şeffaflık vurgusu ile potansiyel bağışçının bağışçı olması sağlanmalıdır. Yukarıda bahsedilen www.acikacik.com sitesinde şeffaf STÖ’lerin sitelerinde olması gerekenler yazılıdır. Örneğin, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin sitede bulunması, bütçelerin yayınlanması, çalışanların sitede olması gibi hususlar bunlardan bazılarıdır.

İnternet sitesi kurarken kendinizi yazılımcıdan bağımsız kılacak, siteyi yapan kişiye sizi ve çalışanlarınızı en az bağımlı kılacak bir site oluşturulması önemlidir. Wordpress tabanlı siteler çok popülerdir. Bugün sitelere ilk girişte çıkma çok yaygındır. Sitelerde insanların kalma süreleri artık saniyelerle ölçülmektedir. Başarılı tasarım sitelerin olmazsa olmazıdır. Bu tasarımın yanısıra etkili metin yazımı da gereklidir. Bu konularda sosyal medyada sürekli destek çağrılarında bulunabilirsiniz. İnsanların yardımcı olacağını unutmayın. Siteyi kuran yazılımcının sitenin yedekleme hizmetini ücreti karşılığında alması, sitenin hosting, domain, güncelleme gibi tüm hizmetlerini sağlaması da sözleşmeyle garanti altına alınmalıdır. İyi ve kurumsal bir site kurmanın maliyeti yaklaşık 1000 dolar civarındadır. Site kurarken bu işten anlarım ben diyenlere kapılmak yerine kurumsal firmalarla çalışmak çok ama çok önemlidir. Yoksa kendinizi 3-4 yıl sürekli site yaparken, güncellerken, yaptırırken bulabilirsiniz. 

Site konusunda diğer dikkat etmeniz gerekenler ise

sitenizin SSL Güvenlik Sertifikasının olması ve site üzerinden gerçekleştirilebilecek olası güvenlik sıkıntılarına karşı sitenizin korunaklı olması; uzantısının https:// şeklinde olması ve bağlantı adresinde secure yazması, (Google algoritması bu siteleri önce çıkarmaktadır.)

Kullanıcı dostu olması ve mobil uyumlu olmasıdır. Bugün internet trafiğinin artık %95’ten fazlası mobil cihazlar üzerinden gerçekleşmektedir. (Google, mobil uyumlu olmayan siteleri arama motorunda göstermemektedir.)

Görüleceği üzere site konusunda endüstri standartlarını Google koymaktadır. Google’ın aşağıda görüleceği üzere STÖ’lere birçok kurumsallaşma ve görünürlük katkısı da vardır.

Sitenin çökebileceği, saldırıya uğrayabileceği gibi hususlar göz önüne alınarak, sitenin yedeklemesinin yapılması ve bunun için barındırma hizmetleri sağlayıcısından hizmet alınması gereklidir.

Sitedeki sayfaların performans değerlendirmeleri yapılmalı, ölü sayfalar çıkarılmalı veya iyileştirilmelidir. Siteye giren kişilerin vakit geçirdiği alanlar belirlenmeli, buna göre bir strateji oluşturulmalıdır. STÖ’nün bu noktada unutmaması gereken en önemli husus, site kullanıcısı değişimin öncüsünün parçası olduğuna inandırmaktır. Öte yandan, STÖ’nün sitesinde asla imla hataları, vb. göz tırmalayıcı hususlar, siteye yüklenen tüm metinlerin metin yazımı kuvvetli gönüllü yada çalışanların elinden geçmesi sağlanmalıdır.

Sitenin etkili kullanılması bir STÖ’nün olduğundan çok daha güçlü görünmesini sağlayarak STÖ için bağış ve kurumsal ilişkiler başta olmak üzere çok farklı alanlarda katkı sağlayacaktır.

Google STK bağışı

Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok. Google STK Bağışı hakkında Arda Çetin’in www.sivilalan.com sitesinde yayınlanan yazısını ileride sitenin yenilenmesi durumunda yazının bağlantısının kaybolabileceği ihtimali dolayısıyla kendi google bulut hafızamdan paylaşıyorum. Bu vesileyle www.sivilalan.com sitesine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

https://bit.ly/3ebLhfA

TechSoup  

TechSoup, dünya genelinde kar amacı gütmeyen kuruluşların çalışmalarının etkisini artırmak için teknolojiye erişimlerini destekleyen San Francisco merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. 40’ın üzerinde ülkeyi kapsayan TechSoup ağının yerel bir partneri olarak STGM Türkiye’de, Microsoft, Bitdefender ve Google gibi şirketlerin kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik teknoloji bağışı programlarını yürütecektir. Bağış programı kapsamında sivil toplum örgütleri işletim sistemi yazılımları, sunucu yazılımları, güvenlik yazılımları gibi ürünler için bağış talebinde bulunabilirler.

Bağış Programının yürütülebilmesi için sivil toplum örgütlerinin her bağış karşılığında cüzi bir idari ücret ödemeleri gerekmektedir. İdari ücretler ürüne göre farklılık göstermesine rağmen program aracılığıyla sivil toplum örgütleri perakende satış fiyatı üzerinden % 95’e kadar tasarrufla yazılımlara sahip olabilirler. TechSoup Türkiye, Türkiye’deki sivil toplum örgütlerine bağış programı kapsamında sadece yazılım sağlamakla kalmamakta aynı zamanda örgütleri BİT alımları ve altyapıları konusunda daha donanımlı hale getirecek destekler de sağlamaktadır.

TechSoup Türkiye Bağışlarından yararlanmak için uygunluk şartı  detayları için: https://bit.ly/3ebLhfA 

TechSoup Türkiye’yi detaylı incelemek için:  https://bit.ly/3ebLhfA 

Facebook Sivil Toplum Programı

Facebook Sivil Toplum Programı, Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü, Pikan Ajans ve Elpek Sosyal Danışmanlık iş ortaklığı ile yürütülen ve sivil toplum kuruluşlarını desteklemek amacıyla başlatılan bir program. Program, dijital dünyada daha etkin kampanyalar yürütmek isteyen sivil toplum kuruluşlarına bu alanda destek sağlamayı hedefliyor. Bu hedef kapsamında, STÖ’lerin dijital iletişim aracılığıyla etkinliklerinin artması, destekçi tabanlarının genişlemesi ve çözüm ortaklarına erişim sağlamaları konularında yardımcı olmak için çalışmalar gerçekleştirmekte. 

Farklı topluluklar, işletmeler, STÖ’ler ve gazeteciler için ortak bir çalışma ve bilgi paylaşımı alanı olmayı hedefleyen Facebook İstasyon da Facebook Sivil Toplum Programı kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ve Habitat Derneği işbirliğiyle, Türkiye toplumunun ve ekonomisinin gelişimini destekleyerek bilgi paylaşımının ve iş birliğinin artırılmasını sağlamak amacı ile hayata geçirildi. Facebook İstasyon’un hedefi, Türkiye’deki farklı toplulukların dijital dünyada büyümeleri için gereksinim duydukları kaynak, bilgi ve becerilere erişmelerini, mobil olmalarını, etkinlik düzenlemelerini sağlayacak desteği sunmak ve bu topluluklar arasında köprü kurarak bireyleri birbirine yakınlaştırmak. Facebook, bu topluluk merkeziyle aynı zamanda Türkiye’deki işletmelerin küresel pazarlara açılmalarına ve profesyonel hedeflerine ulaşmalarına da destek olmayı umuyor. 

Facebook Sivil Toplum Programından yararlanmak ve detaylı bilgi için: https://bit.ly/3ebLhfA  

Yayın havuzunu oluşturmak

www.issuu.com gibi online platformlarda kurumunuz bünyesinde oluşturduğunuz kamuya açık tüm yayınları depolayabilirsiniz. Ayrıca bazı internet siteleri sivil toplum kütüphanesi oluşturmaktadır. Bu sitelere yayınların pdf halini atabilirsiniz. 

Sosyal medya hesapları 

STÖ’lerin sosyal medya hesaplarını oluştururken yönetebileceği kadar hesap açması gereklidir. Sosyal medya hesaplarında kaliteli içerik üretimi oldukça zahmetlidir. Sosyal medya hesaplarının tümünün aynı isimli açılması gereklidir. twitter.com/hayatsendeorg gibi. Her sosyal medya kanalı için farklı türde yaş ve kullanıcı grubu vardır. STÖ’nün takipçilerinin analizlerini yapması ve buna uygun stratejiler geliştirmesi gereklidir. STÖ’ler fenomen değildir. Çok sayıda takipçi yerine organik takipçilere odaklanmak ve bu kişilerle etkileşim içinde kalmak yerinde olacaktır. STÖ’lerin zaman zaman ünlüleri de belirli kampanyaları için destekçi alabilmesi STÖ’nün güvenilirliği için önemlidir. STÖ’lerin diğer STÖ’ler, blogger-vloggerlar ve önemli kişiler ve paydaşlarla etkileşim içine girmeye çalışması önemlidir.  

Sosyal Medyada Yanıt Prosedürü

STÖ’lerde sosyal medya yanıt prosedürü oluşturulması ve sosyal medyada STÖ’ye dönük yapılacak saldırılarda veya diğer bilgi edinme veya bağışçı olma gibi taleplerde herkes değil yalnızca yetkili kişiler yanıtlama yapmalıdır. Yanıt prosedüründe olabildiğince açık olunmalı, kişisel polemiklere girmekten kaçınılmalı, özel alana çekilerek gerekli bilgilendirme yapılmaya çalışılmalıdır.

Yanıt prosedürü için ayrıca STÖ bünyesinde görev alacak tüm kişilerin Gönüllü Sözleşmesinde yer alacak aşağıdaki metni bilmesi ve imzalaması sağlanmalıdır.

(Çalışılan STÖ’nün Adı)na sosyal medya üzerinde olumsuz saldırılarda karşılık vermeyeceğimi, söz konusu saldırıyı gördüğümde Yönetim Kurulu’na veya  Dış İlişkiler ve Tanıtım Birimine bildireceğim.

SMS Kullanımı

SMS paketleri geçtiğimiz dönemlerde çok yaygındı ama giderek önemini yitiriyor. Yine de STÖ’lerin SMS paketi alarak bu paketlerin özelliklerinden faydalanmaları yerinde olabilir. Bu paketlerde üyelerin otomatik doğumgünü ve özel gün kutlama olanakları bulunur. Ayrıca, genel kurul veya diğer önemli duyurular da SMS paketi aracılığıyla duyurulabilir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK)

KVKK, STÖ’ler de içinde olmak üzere, tüm kurumların topladıkları ve işledikleri verilere ilişkin birçok sınırlama ve kısıtlama getirmiştir. STÖ’lerin de iyi niyetli oluşumlar olsa bile, KVKK’nın çizdiği sınırlar doğrultusunda bir veri politikası oluşturması önemlidir.

Örnek bir KVKK metni için bağlantıyı inceleyebilirsiniz. 

https://bit.ly/3ebLhfA 

Kurumsal Kimlik Oluşumu

Derneğin kurumsal kimliğini oluşturmak, derneğin iç ve dış paydaşları arasında bunun sahiplenilmesini sağlamak oldukça önemli ve zorlu bir iştir. Kurumsal kimlik demek herhangi bir yayın, sosyal medya görseli, e-posta, vb. herhangi bir ürün yada çıktının sizin kurumunuzdan çıktığını paydaşlarının aklında oturtmaktır. Kurumsal kimliğin ilk ve önemli adımı logo oluşturmaktır. Logo oluştururken örgütünüzü en iyi anlatan logo için çalışmalı, sosyal öncülerin üzerinde mutabık kaldığı bir logo oluşturulmalı, çok renkli logoların ileride ortaya çıkacağı maliyetlerden sakınmak için olabildiğince sade ve az renkli (tercihen iki renkli) bir logo oluşturulmalıdır. STÖ’nün ayrıca bir kurumsal kimlik kılavuzu oluşturmasında fayda vardır. 
Örnek bir kurumsal kimlik kılavuzunda bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

https://bit.ly/3ebLhfA 

E-posta ve Arşiv Altyapısı

İnternet sitelerinin bazıları e-posta adresi sağlamaktadır. Bunların yerine e-posta adreslerini Google’ın kurumsal e-posta hesabından almak mümkündür. TechSoup gibi yazılım bağışı programlarından da yararlanarak birçok yazılımı ücretsiz veya çok düşük bedelle alabilirsiniz. Korsan yazılımlar STÖ’nün başına mali ceza yazılması gibi tehlikeleri de beraberinde getirebilmektedir. Google veya Yandex’in e-posta hesaplarını kullanırken size ayrıca online arşiv altyapısında belirli bir bulut depolama hafızası da ücretsiz olarak verilecektir. Bu hafızayı da derneğin online arşivi gibi kullanabilirsiniz. Google’ın sağladığı e-posta altyapısı ile dosyalar üzerinde uzaktan ekip halinde çevrimiçi şekilde de çalışabilirsiniz. Ayrıca fotoğralarınızı da bu depolama alanına koyabilirsiniz. Basın çalışmalarında her zaman fotoğraf ihtiyacı duyacağınızı gözönünde bulundurarak, çözünürlüklü ve amaçlarınızı iyi anlatan fotoğrafları buralarda depolamak ve basın istediği zaman anında paylaşmak önemlidir.

Kurumsal e-postalar da oldukça önemli olmasına rağmen STÖ’ler tarafından önemi anlaşılmayan hususlardandır. Kurumun e-posta sistemini Google’dan alması, bunu alırken kurumun kısaltmasını kullanması önemlidir. ad.soyad@kurumadi.org gibi. E-posta imzalarının da standart bir şekilde olması, e-posta imzalarının içinde iletişim bilgileri, sosyal medya hesapları ve bağış bağlantısının bulunması önemlidir.

Abdullah Oskay’ın “Sivil Toplum ve Dijital Dünya” isimli blog yazısına bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://bit.ly/3ebLhfA 

Örnek bir iletişim planı için: 

https://bit.ly/3ebLhfA 

Örgütlenmede kullanılabilecek dijital araçlar için:

https://bit.ly/3ebLhfA 

Örnek Girişim: Pikan Ajans

Türkiye’nin ilk sivil toplum ajansı olan Pikan Ajans 2015 yılından bu yana sivil toplum kuruluşları için kaynak, iletişim, kampanya ve kapasite geliştirme alanında çalışmaktadır. Kurumsal kapasitenizi artırmak ve profesyonel iletişim ve kaynak geliştirme desteği almak isterseniz Pikan Ajans’tan hizmet alımı yapabilirsiniz. Pikan Ajans’dan alabileceğiniz başlıca hizmetler  şu şekildedir; 

İletişim stratejisi oluşturma,
Dijital kampanya hazırlama,
sosyal medya faaliyetleriniz için görseller ve içerikler tasarlama,
Sürdürülür kaynak geliştirme çalışmalarını birlikte yapabilir ya da size bu konuda destek talep edebilirsiniz.
İletişim, kampanya, kaynak geliştirme ya da yapı kurma konusunda ihtiyacınız olan tüm eğitimler ve danışmanlık alabilirsiniz. 

Pikan Ajans hakkında detaylı bilgi için: https://bit.ly/3ebLhfA 

E-postaların Önemi

Etkili e-posta kullanımı için dikkat edilmesi gerekli hususlara ulaşmak için:

https://bit.ly/3ebLhfA  

Etkili E-Posta Kullanımına Bir Örnek: Ayşe Arman’a Ulaşma

İstanbul’da yaşayan Pelin Çalışkanoğlu koruyucu aile modelinde yetişmiş genç bir oyuncu iken sivil toplum alanında gönüllü çalışmalar yapmaya karar verir. Ankara’ya Hayat Sende Derneği’ne çalışma ziyareti yapar. Burada Pelin ile birçok konuda tecrübe paylaşımı yapılır. Pelin’in hikayesini basına aktarmak için en iyi yolun Ayşe Arman’a ulaştırmak olduğuna karar verilir. Ayşe Arman’a her gün belki binlerce e-posta atılmaktadır. Pelin, konusu “Bu hikaye yüksek derecede umut içermektedir.” yazılı bir e-postayı atar ve Ayşe Arman’ın dikkatini çeker. Sonrasında ise iki gün boyunca Ayşe Arman’ın köşesinde yer bulur. Ardından birçok TV programından programa katılma talebi alır. Sonrasında bu görünürlükle birlikte bugün çok başarılı çalışmalara imza atan Kalben Derneği ortaya çıkar.

Sosyal Kampanya Tasarlanması

Sivil toplum literatüründe uzun zamandır projeler ve hibeler yoluyla sivil toplumun kolonize edildiği, pasifleştirildiği, değişimin öncülüğünü bıraktığı yönünde yoğun eleştiriler vardır. Proje ve hibeler birçok yönüyle sivil toplumu etkinsizleştirmekte, bürokratik yapılar haline gelmelerine yol açmaktadır. Halbuki geçmişe dönüp bakıldığında pozitif toplumsal dönüşümlerin kapsayıcı sosyal kampanyalarla ilerlediği görülmektedir. Giderek sosyal ve çevresel sorunları karmaşıklaşan dünyada STÖ’lerin pozitif dönüşümün öncüleri olabilmesi için etkili sosyal kampanya yönetimi becerilerini edinmesi gereklidir.

Her şeyden önce STÖ’ler sosyal kampanya tasarlamaya başlamadan önce STGM’nin yayınladığı aşağıda bağlantısı bulunan Sivil Toplum Örgütleri İçin Kampanya Hazırlama Rehberini mutlaka incelemelidir.

https://bit.ly/3ebLhfA 

Change.org’dan Uygar Özesmi’nin deyimiyle, sosyal kampanya tasarlamak bir sanat, bir düşünce biçimidir. Karşılaştığın herhangi bir sorunu sosyal kampanya haline getirip savunmayla düşünürsün. Uygar, başarılı kampanya için Talep, Muhatap, Aciliyet, Kampanya Başlatıcı ve Değişim Teorisine ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Hayat Sende Derneğinde yürüttüğümüz kampanyalardan öğrendiğimiz dersleri ve etkilerini ele aldığımız yazılara bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

https://bit.ly/3ebLhfA 

Sosyal Garaj Dönüşüm Öncüsü Abdullah OSKAY'ın Mehmet SARAÇ ile birlikte yazmış olduğu Sosyal Fayda Peşinde kitabından özetlenmiştir.

Yorumlar

Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum Ekle

Sosyal Garaj Dünya'nın Tüm Seslerine ve Renklerine Açıktır

Tüm Soru Görüş ve Önerileriniz İçin Bize Ulaşabilirsiniz.
Bize Ulaşın