Eşzamanlı ve Eşzamansız Öğrenme: Avantajlar - Dezavantajlar

Eşzamanlı ve Eşzamansız Öğrenme: Avantajlar - Dezavantajlar

Pandemi sonrası çağda eşzamanlı öğrenme ile eşzamansız öğrenmeyi seçme konusundaki tartışma, bizi öğrenmenin dönüm noktasına getirdi. Gelin birlikte eşzamanlı ve eşzamansız öğrenme arasındaki farkı ve getirdikleri avantaj ve dezavantajları öğrenelim.

Eşzamanlı öğrenme nedir?

Eşzamanlı öğrenme ile her şey tıpkı bir web semineri veya bir atölye çalışması gibi canlı ve o anda gerçekleşir. Pandemiden önce, eşzamanlı öğrenme esas olarak yüz yüze sınıf ortamında gerçekleşti. Pandemi sonrasında ise her şey kökten değişti. Artık canlı web seminerleri, sanal sınıflar, video konferanslar ve canlı sohbet odaları gibi dijital mecralardaki araçların, yüz yüze sınıf ortamındaki öğrenmenin yerine geçtiğini görürüyoruz.

Eşzamanlı öğrenmenin avantajları

a) Gerçek zamanlı tartışmalar

Öğrenciler akranları ve eğitmenleri ile gerçek zamanlı olarak etkileşime girebildikleri için, herkes birbiriyle etkileşime girebilir. Bu durum, ayrıntılı ve yüksek kaliteli tartışmaların ortaya çıkması için olanak sunar. 

b) Anında geri bildirim

Benzer şekilde, öğrenciler eğitmenlerine canlı olarak sorular sorabilir ve gelişimleri hakkında anında geri bildirim alabilir. Bu durum, öğrenme ihtiyaçlarının anında karşılamalarına olanak tanır.

c) Hızlandırılmış öğrenme eğrisi

Öğrenciler, şüphelerini anında netleştirebildikleri için, öğrenme engellerini hızlıca aşabilir. Bu da onların öğrenme eğrilerini hızlandırmalarını sağlar.

Eşzamanlı öğrenmenin dezavantajları

a) Esnek değildir.

Eşzamanlı öğrenme belirli bir zamanda gerçekleştiğinden, farklı programları ve öncelikleri hesaba katmak için esnek değildir. Hem öğrencilerin hem de eğitmenlerden zaman ve emek talebi fazladır. 

b) Eğitim kalitesi değişkendir.

Eşzamanlı öğrenme altında, bir eğitim oturumunun kalitesi tamamen eğitmenin kim olduğuna bağlıdır. Sonuç olarak bu, eşzamanlı öğrenmenin kalitesinin değişken olabileceği anlamına gelir.

c) Kişisel ilgi eksikliği

Tek bir eğitim oturumuna katılan birden fazla öğrenciyle, bir eğitmenin dikkatini çekmek için rekabet etme ihtiyacını hissetmek kolaydır. Eğitmenlerin buna dikkat etmemesi de bazı öğrencilere yönelik kayırmacılığa yol açabilir.

Eşzamansız öğrenme nedir?

Tanım olarak eşzamansız (asenkron) öğrenme, aynı yerde veya aynı zamanda meydana gelmeyen öğrenme biçimlerini ifade eder. Bu durum, eşzamansız öğrenme altında öğrencilerin materyalleriyle istedikleri zaman, kendi hızlarında etkileşime geçebilecekleri anlamına gelir. Bu esnekliğe izin vermek için, asenkron öğrenme tipik olarak önceden kaydedilmiş veya indirilebilir dijital içerik biçiminde sunulur. Bazı yaygın örnekler arasında e-öğrenme kursları, kayıtlı web seminerleri, videolar, podcast'ler, indirilebilir PDF kaynakları ve tartışma panoları bulunur.

Eşzamansız öğrenmenin avantajları

a) Geri bildirim ve etkileşim vardır.

Eşzamansız öğrenme sosyal bir ortamda gerçekleşmese de, öğrenciler tartışma panolarına soru veya e-posta gönderebilir yanıt alabilir. Gerçek zamanlı olarak birbirleriyle etkileşime girmese de, akran işbirliği ve eğitmenlerle etkileşim sağlanabilir.

b) Esnek zamanlama

Eşzamansız öğrenmenin ana faydalarından biri, öğrencilerin tercih ettikleri zaman, mekan ve kendi öngördükleri hızda eğitim materyaliyle etkileşime geçebilmeleridir. Bu, hem eğitmenlerin hem de öğrencilerin, günlük diğer yükümlülüklerini aksatmadan ilerlemelerini sağlar.

c) Sınırsız öğrenci

Eşzamansız öğrenme birden fazla yerde ve farklı zamanlarda gerçekleşebileceğinden, tek bir kursa katılmasına izin verilen öğrenci sayısında bir sınırlama yoktur. Bu, eğitimin içeriğini çok daha erişilebilir hale getirir.

d) Optimize edilmiş sınıf tartışmaları

Eşzamansız öğrenme altında, öğrenmenin büyük bir kısmı öğrencinin dilediği zamanda gerçekleşir. Öğrenciler arasında farklı grup çalışmaları derinlemesine yapılabilir. 

Eşzamansız öğrenmenin dezavantajları

a) Kişisel dokunuş eksikliği

Bir eğitmen veya akranlar olmadan, eşzamansız öğrenme modelleri kişisel bir dokunuştan yoksundur. Öğrencilerin, öğrenme yolculukları boyunca gerçek zamanlı bir öğrenme ortamındaki gibi sınıf ilişkileri kurmaları pek olası değildir.

b) Dikkat dağınıklığı

Akranlar ve eğitmenler ile bu gerçek zamanlı etkileşim eksikliği, öğrencinin deneyiminde bir boşluk bırakır. Öğrencilerin öğrenme ihtiyacı duydukları anda başvuracakları kişiler olmadan, zorlukları kendi başlarına aşmaları gerekir.

c) Öğrencinin öz disiplinini gerektirir.

Eşzamansız kurslar bireysel olduğu için, öğrencilerin gelişimlerinin devam ettirmek için öz disiplini sağlamaları gerekecektir. Öz disiplini sağlayamayanlar eşzamansız öğrenmede başarılı olmayabilirler.

Eşzamansız ve eşzamanlı öğrenme: Hangisi daha iyi?

Eşzamanlı ve eşzamansız öğrenmenin farklılıklarını, faydalarını ve dezavantajlarını analiz ettikten sonra, seçeceğiniz öğrenme yöntemi kuruluşunuza özgü birçok faktöre bağlıdır. Öğrenme hedefleri, tercih ettiğiniz ders verme yöntemi, içerik türleri ve hatta eğitmenlerin uygunluğu gibi birçok değişken bunu belirler.

Tüm endüstrilerde dijital dönüşüm için artan baskıyla birlikte, eşzamansız öğrenmenin modern çalışanların yaşamlarına daha iyi hizmet ettiğine inanıyoruz. Bununla birlikte, eşzamanlı öğrenmenin de eşzamansız öğrenmenin yanında ortalama %15’i gibi bir mahiyette sunulduğu hibrid modellerin de başarıyı artırdığını gözlemliyoruz.

Sosyal Garaj’ın teknik altyapısında eşzamansız stildeki çevrimiçi kursları eşzamanlı stildeki canlı web dersleriyle birleştirebilir, canlı web derslerinin kaydını otomatik olarak modüle aktarabilirsiniz.

Asıl kritik meselenin öğrencilerinizi veya katılımcılarınızı dinlemek olduğunu asla gözden kaçırmadan ilerlemek, etkili bir öğrenme tasarımının özünü oluşturmaktadır. Bu da öğrenme deneyimlerinizin öğrencilerinizin ihtiyaçları etrafında oluşturmanızın önemini göstermektedir.

Bu yazı, Easy Generator sitesinden Sosyal Garaj Dönüşüm Öncüsü Abdullah OSKAY tarafından "Resmi olmayan çeviri resmiden üstündür. (Informal over formal)" ilkesiyle Türkçe'ye kazandırılmıştır.

Yorumlar

Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum Ekle

Sosyal Garaj Dünya'nın Tüm Seslerine ve Renklerine Açıktır

Tüm Soru Görüş ve Önerileriniz İçin Bize Ulaşabilirsiniz.
Bize Ulaşın