Mikro öğrenme nedir ve neden kullanmalısınız?

Mikro öğrenme nedir ve neden kullanmalısınız?

Mikro öğrenme nedir?

Mikro öğrenme, anında öğrenmeyi destekleyen kısa, hızlı, oluşturması ve tüketmesi kolay içerik sunan bir yaklaşımdır. Çalışanların kendi hızlarında ve kendi önceliklerine göre öğrenmelerini sağlar. Mikro öğrenme, öne çıkan öğrenme trendlerinden birisidir. Connie Malamed, mikro öğrenmeyi “belirli sorunlara hızlı yanıtlar bulmanın ideal bir yolu” olarak tanımlar; bu, içeriğin çoğunlukla ayrıntılı ve güncel olduğunu ima eder.

Neden mikro öğrenmeye önem atfetmeliyiz?

Mikro öğrenme, ana akım öğrenme yöntemlerini anlamlı yollarla tamamlayabilen esnek bir yaklaşımdır. Mikro öğrenme aşağıdaki şekillerde kullanılabilir:

Hazırlık/Ön çalışma: Uzun biçimli öğretimden önce gelen her şey

Takip/Destek Öğrenme: Uzun biçimli öğretimden sonra gelen her şey

Kısa biçim: Tek başına öğretilebilecek her şey

Performans Desteği: Çalışandaki/gönüllüdeki performansı destekleyebilecek her şey

Mikro öğrenmenin faydaları

Mikro öğrenmenin en önemli yedi faydası aşağıda sunulmaktadır.

a) Mikro öğrenme yöntemi hızlıdır ve uygulaması kolaydır

Mikro öğrenme programınızı hızlı bir şekilde kullanıma sunabilirsiniz. Mikro öğrenmenin başarısının sırrı materyali mümkün olduğunca kısa tutmak olduğundan, içerik üretmek daha az zaman alır. Özellikle kuruluşunuzun zaten bir e-öğrenme platformu varsa, son derece etkili mikro öğrenme çalışmaları yapabilirsiniz. 

Mikro öğrenme, çalışanların paylaşılan bir bilgi havuzuna e-öğrenme içeriğine katkıda bulunmaları için mükemmel bir formattır.

b) Maliyetleri düşürür

Mikro öğrenme, eğitim materyalleri üretmek için çok az kaynak ve maliyet gerektirir. Daha az eğitmenle, karmaşık araçlara ve eğitim tasarımına yatırım yapmadan ilerleyebilirsiniz.

c) E-öğrenme sonuçlarını iyileştirir

E-öğrenmenin etkili olması için etkileşimli ve ilgi çekici olması gerekir. Öğrenciler, öğrenme deneyiminden keyif aldıklarında gelişirler. Mikro öğrenme, öğrencilerinize bilgileri hızlı, kolay sindirilebilir "paketler" halinde verir, böylece ihtiyaç duydukları bilgiyi bulmak için saatler harcamalarına gerek kalmaz.

d) Ne zaman, nerede olursanız olun öğrenebilirsiniz

Çalışanlarınızın/gönüllülerinizin ihtiyaç duyduğu bilgiler küçük parçalar halinde ve bir mobil öğrenme platformunda her zaman erişilebilir ve bu bilgilerden yararlanmak isteyenler kendi programları doğrultusunda istenen zamanda öğrenme gerçekleştirebilir.

e) Kalıcı etki

Mikro öğrenme içeriği, odağı çok özel öğrenme hedeflerine doğru keskinleştirerek, öğrencinin öğrenme deneyiminden ne alacağını açıkça tanımlar. Bu, öğrencinin bilgiye ilişkin net bir hafıza oluşturmasını ve daha uzun süre saklamasını çok daha olası kılar.

f) Y kuşağı için mükemmel

İnternete doğan Y kuşağı için, mikro öğrenme oldukça olağandır. Geleceğin hızlı tempolu, veri odaklı toplumunun sınırsız bilgi ihtiyacı var, ancak dikkat süresi kısa. Kimsenin saatlerce süren eğitim kurslarında oturmaya veya bir veya iki faydalı bilgi parçasını almak için tüm el kitaplarını çevirmeye vakti yok.

Öte yandan, mikro öğrenmenin mobil uyumlu olmasıdır. Hızlı eğitim videoları ve forumlar gibi bilgilere akıllı telefonunuzdan veya mobil cihazınızdan istediğiniz zaman ve istediğiniz yerden erişin.

g) Bilgiyi daha kolay uygularsınız

Bir şeyi öğrenip öğrenmediğinizin gerçek testi, onu kendiniz uyguladığınız zamandır. Mikro öğrenme, insanların yeni beceriler ve bilgiler edinmelerinin en etkili yolu olan yaparak öğrenmeyi teşvik eder. 

Mikro öğrenme türleri

Mikro öğrenmenin amacı öğrenciyi kısa bilgi parçalarıyla donatmak olduğundan oluşturabileceğiniz çok çeşitli içerik türleri vardır. Örneğin

-PDF'ler

-Nasıl yapılır videoları

-İnfografikler

-Podcast'ler

-Kaydedilmiş Web Seminerleri

-E-Kitaplar

Kısacası, makro öğrenme deneyimlerinin yanı sıra mikro öğrenmeyi de bir şekilde eğitim programlarına eklemenin tam zamanı.

Bu yazı, Easy Generator sitesinden Sosyal Garaj Dönüşüm Öncüsü Abdullah OSKAY tarafından "Resmi olmayan çeviri resmiden üstündür. (Informal over formal)" ilkesiyle Türkçe'ye kazandırılmıştır.

Yorumlar

Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum Ekle

Sosyal Garaj Dünya'nın Tüm Seslerine ve Renklerine Açıktır

Tüm Soru Görüş ve Önerileriniz İçin Bize Ulaşabilirsiniz.
Bize Ulaşın