Online Eğitim Tasarımı ve Çekimi Nasıl Yapılmalıdır?

Online Eğitim Tasarımı ve Çekimi Nasıl Yapılmalıdır?

Eğitim Tasarlama Aşaması

Dijital eğitimlerin kullanıcıların ilgisini çekecek şekilde yapılandırılması önemlidir. Bu noktada, eğitim hazırlık esnasında her eğitim videosunda kişilerin bilgisini ölçecek ve ilgisini uyandıracak öğeler konulması önerilmektedir.

Konuya ilişkin güncel haberler,

İlgi çekici tartışmalar, 

Anketler, 

Videolar, 

Konuya ilişkin doğru bilinen yanlışlar, 

Yaygın kullanılan sözler, atasözleri, 

Farklı kültür ve ülkelerdeki uygulamalar,

Eğitmenin kendi deneyimleri, karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri,

Katılımcıların günlük hayatta karşılaştığı sorunlar. 

Eğitim programı için eğlenceli veya bilgi ağırlıklı test uygulaması yapılabilir. 

Eğitimlerin modül modül yapılandırılması ve eğitim videolarının uzunluğunun 15-25 dakika arasında olması önerilmektedir.

Puzzle.org, vb. uygulamalardan her modül sonrası veya eğitim programı sonrası 12 bulmaca türünden birisini seçip bulmacalar oluşturulabilir. 

Eğitim programında haftalık olarak dış kaynaklarda ödev verilebilir. Bu ödevler modül modül olacak şekilde bir pdf dosyasında sisteme yüklenebillir. Örneğin birinci modülde okuma önerileri, video önerileri, vb. bağlantı adresleriyle yazılabilir. 

Eğitmenin, “Öğrenme Hedefleri ve Öğrenme Çıktılarını” içeren Kurs Tanıtımı ve Müfredat Oluşturulması Şablonunu doldurması ve oluşturduğu başlıklara uygun şekilde sunumlarını oluşturması sağlanabilir.

Eğitmen dilerse Deneme Sınavı veya Bitirme Sınavı olacak şekilde her konu başlığına veya tüm modüle uygun olacak şekilde Çoktan Seçmeli Sınav Soruları oluşturabilir. 

Tüm bunların hepsi Sosyal Garaj Öğrenme Yönetim Sistemi üzerinden yapılabilir.

Online Eğitimler Nasıl Çekilmelidir?

Eğitim tasarımında yapılan en büyük hata, Zoom veya Youtube Canlı Yayınında üretilen içeriğin üretildiği anda ölen veri olduğunun farkına varılmaması ve bunların kullanılmaya çalışılmasıdır. Bunun yerine nitelikli çekimler yapılmalıdır. Bu noktada, üç tür çekim yapılabilir.

a) Eğitmenin Kendi Çekim Yapması Durumunda

Eğitmenin kendisini çekmesi en maliyet etkin türdür. Bunun ön şartı ise, eğitmenin çekim için kullanacağı donanım ve yazılım programlarına hakim olması önemlidir.

Eğitmenin çekimleri kendisinin yapacak olması durumunda Open Broadcasting System veya XSplit gibi bir programı kullanması önerilir.

b) Eğitmenin Tripod ve Kamera/Uygun Bir Cep Telefonu İle Kendisini Çekmesi Durumunda

Eğitmen; aydınlatma, ses kartı, tripod ve mikrofon gibi uygun donanıma sahipse kendisi çekim yapabilir. Kendisi çekim yapmak isteyen eğitmenin STGM’nin aşağıdaki video çekim kılavuzunu incelemesi önerilir. 

 https://www.stgm.org.tr/yayinlar/video-cekim-sureci-rehberleri 

Dünyadaki en etkili ve büyük eğitim sitelerinden birisi olan www.domestika.org  sitesindeki çekimler bu sürecin en üst noktası olarak nitelendirilebilir ve örnek alınması mümkündür.

c) Eğitmenin Stüdyoda Çekim Yapması Durumunda

Stüdyo çekimleri oldukça pahalıdır. Günlük çekim ücreti 1 saat de olsa 8 saat de olsa 100 ABD doları civarındadır. Kurgu da aynı şekilde bir saat için 100 dolar civarındadır. Yine de bu tarz çekimlerin videonun mahiyetine göre yapılması mümkündür.

Tüm bu konularda Sosyal Garaj, sosyal fayda için çalışan kuruluşlara bilgi paylaşımına hazırdır.

Bu yazı, Sosyal Garaj Dönüşüm Öncüsü Abdullah OSKAY tarafından yazılmıştır.

Yorumlar

Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum Ekle

Sosyal Garaj Dünya'nın Tüm Seslerine ve Renklerine Açıktır

Tüm Soru Görüş ve Önerileriniz İçin Bize Ulaşabilirsiniz.
Bize Ulaşın