Hikaye Anlatıcılığı Denince Akla Gelen Nedir?

Hikaye Anlatıcılığı Denince Akla Gelen Nedir?

Hikaye Anlatıcılığı Denince Akla Gelen Nedir?

Hikâye anlatıcılığı kavramı denince aklımıza her ne kadar kurmaca ve abartılı anlatımlar gelse de aslında öyle değildir. Hikâye anlatıcılığı, hedef kitlenin ikna edilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Hedef kitlenin anlatılan içeriği gözünde canlandırması, geçmiş tecrübeleriyle bağ kurması ve duygusal olarak etkilenmesinin sağlanmasıdır.

Storytelling ya da hikaye anlatıcılığı nedir?

Hikaye anlatıcılığı herhangi bir şeyi kitlenize anlatırken gerçeği ve öyküyü birlikte kullanma sürecidir. Bazı hikayeler gerçeklerden oluşur bazıları ise ana mesajı daha iyi anlatmak ve güçlendirmek için süslenebilir veya doğaçlama yoluyla anlatılabilir.

İlk çağlardan beri değerini koruyan hikâye anlatıcılığı günümüzde de yaşatılmaya devam etmektedir. İnsanları bir araya getirme etkisine sahip olan hikâye anlatıcılığı, kimi zaman ateş başında deneyimlerini anlatan insanlarda kimi zaman da sosyal medya paylaşımlarında kendini göstermektedir.

Peki hikaye anlatıcılığı iş dünyasında kullanılabilir mi?

Elbette kullanılabilir. Ayrıca hikaye anlatıcılığı; hedef kitleye ulaşmak,bağ kurmak,duygusal temas noktaları yaratmak için hikayeleştirme tekniklerinin kullanılması olarak da bilinmektedir. İş dünyasının yoğun rekabet ortamında ön plana çıkabilmek için iyi bir hikâye anlatıcısı olmak gerekir. İnsanların sürekli olarak bilgi ve veri akışına maruz kaldığı ve çevrelerindeki her şeye karşı ilgisinin giderek azaldığı günümüz dünyasında iyi bir hikâye anlatıcısı olmak sizi akılca kalıcı kılacak ve işinizi kolaylaştıracaktır.

Storytelling ile akılda kalıcı bir etki yaratın!

İnsanlar kendi fikir ve düşüncelerine sıkı sıkıya bağlıdır ve bunları değiştirmek veya farklı bir düşünceyi kabul ettirmek hiç kolay değildir. Ayrıca yalnız başına sayısal veriler ve salt gerçekler insanları ikna edebilmek için yeterli değildir. Oysa hikâye anlatıcılığı duygularımıza yönelik olduğu için daha etkileyici bir yöntemdir. Hikâye anlatıcılığına yeterince önem vermesek de birçok başarılı markanın bünyesinde hikâye anlatıcıları bulunur ve müşterilerinin duygularına etki etmeyi amaçlarlar.

Hikaye anlatıcılığı iş dünyasında nasıl kullanılır?

Sürekli olarak uzun sunumlar, iş toplantıları, sayısal veriler izleyicilerin sıkılmasına ve dikkatlerinin dağılmasına sebep olabilir. Bunu değiştirmek için sunumlarınızı, toplantılarınızı ve çeşitli görüşmelerinizi yaratıcı hikâyeler ile oldukça eğlenceli hâle getirebilirsiniz. Ayrıca hikâye anlatırken vermeye çalıştığınız mesajdan kopmamalı ve  hikâye kahramanının müşteri olmasına izin vermelisiniz çünkü insanlar hikayeleri dinlemek yerine yaşamak ister. Bu nedenle özellikle pazarlama dünyasında hikayeleri müşterinin yazması için yol gösterici olmanız çok önemlidir.

Hikâye anlatıcılığı doğuştan gelen bir yetenek değildir aksine kendinizde var olan bu yeteneği ortaya çıkarmak için kendinizi keşfetmeniz gerekir. Ayrıca Türk hikâye anlatıcılarına Sunay Akın, Mehmet Rauf, Can Papuççuoğlu ve Özgür Doğan örnek olarak gösterilebilir.  

Sosyal Garaj’da Hikaye Anlatıcılığı Eğitimlerini Alabilirsiniz.

Sosyal Garaj’da Belgin YAZICI öncülüğünde Hikaye Anlatıcılığı eğitimi alabilirsiniz. Eğitim sonucunda yapılacak sınavdan başarılı olanlar, MEB onaylı, e-devletten sorgulanabilir sertifikaya hak kazanmaktadır. Eğitime bağlantıdan ulaşılabilmektedir.

Yorumlar

Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum Ekle

Sosyal Garaj Dünya'nın Tüm Seslerine ve Renklerine Açıktır

Tüm Soru Görüş ve Önerileriniz İçin Bize Ulaşabilirsiniz.
Bize Ulaşın