Etkileşimli Eğitim Modülleri Nasıl Yapılandırılır?

Etkileşimli Eğitim Modülleri Nasıl Yapılandırılır?

Etkileşimli eğitim modülleri adım adım nasıl oluşturulur?

Birçok eğitim aracı ve yazılımı etkileşimli bir öğe vaat ediyor ancak sunamıyor. PowerPoint sunumlarından uzaklaşıp etkileşimli eğitim modüllerinin nasıl oluşturulacağını bilmemize rağmen yapmıyoruz. Geri adım atıp etkileşimli eğitimin anlamını ve sunduğu öğrenme fırsatını düşünmenin zamanı geldi.

Bir sınıf ortamında, eğitmen ve öğrenci arasında etkileşim gerçekleşir. Sınıftan dijital moda geçtiğimizde, bu etkileşimi çoğaltmak mümkün değildir. İlgi çekici, etkileşimli bir eğitim modeli, öğrencileri bilgiyi tutmaya ve unutkanlık eğrisinin üstesinden gelmeye yönlendirir. Temel etkileşimler, hatırlamayı ve uygulamayı kolaylaştıran ilgi çekici bir öğrenme deneyimi oluşturmak için hayati öneme sahiptir.

İnteraktif eğitim ne zaman gereklidir?

Genel olarak eldeki bir görevi yürütmek için her zaman süslü bir etkileşimli kursa ihtiyaç duyulmayabilir. Öğrenme tasarımcıları, bilgi veya beceri boşluğunu gidermek için tam olarak neyin gerekli olduğunu değerlendirmelidir. Etkileşimli öğeler içeren bir kurs oluşturmaya karar vermeden önce, boşluğu teşhis etmek ve çalışanların bir kurstan daha iyi yararlanabileceği odaklı ve amaçlı bir içerik kaynağı oluşturmak akıllıca olacaktır.

İnteraktif eğitimin faydaları

İnternetteki dikkat süreleri kısalıyor. Bu, kapsamlı ve doğru olması gereken eğitim içeriğiyle üstesinden gelinmesi zor bir engel olabilir. Etkileşimli öğrenmenin faydaları burada devreye girer. İşte bazı önemli avantajlar

a) Öğrenme daha ilgi çekici hale gelir

Eğitimlerinizi statik metin ve resimler yerine, öğrencilerin öğrenme deneyimlerinde aktif katılımcılar olduğu şekilde yapılandırabilirsiniz. Kısa sınavlar veya oyunlaştırma gibi etkileşimli öğeleri kullanarak, öğrencilerinizi eğitim içeriğiyle ilgilenmeye davet edersiniz ve - bu doğru yapıldığında - öğrencileriniz eğlenirler.

b) Unutma eğrisini yenmeye yardımcı olur

Kısa sınavlar gibi etkileşimli öğeler, öğrencileri takip eden soruları yanıtlayarak yeni edindikleri bilgileri tekrar gözden geçirmeye teşvik eder. Bu tekrar, bilginin öğrencinin uzun süreli belleğinde saklanma şansını artırır. 

c) Öğrencilerin bilgilerini uygulamalarına yardımcı olur

Eğitim içeriğini paylaşmak yeterli değildir. Öğrencilerin bunu günlük yaşamlarında nasıl uygulayacaklarını bilmeleri gerekir. Ancak öğrencilerin üzerinde düşünmeleri için yazılı bir senaryo eklemenin ötesinde, öğrencilerin senaryoya yanıt vermeleri için bir metin kutusu, sınav veya etkinlik de ekleyebilirsiniz. Bu, onları yeni edindikleri bilgileri yansıtmaya ve onun değerini anlamaya zorlar.

Etkileşimli e-öğrenme örnekleri

Konsepti daha iyi açıklamak için etkileşimli öğrenmenin bazı örnekleri:

-Kendi hikayenizi anlatın

Haber yayınları da dahil olmak üzere birçok kuruluş, çevrimiçi öğrencileri eğitmek için sürükleyici hikaye anlatımı kullanır. Kendi maceranı seç deneyimi, öğrencilere bir hikaye boyunca rehberlik eder, ancak onların bir karaktermiş gibi seçimler yapmalarını sağlar.

Farklı seçimler, farklı sonuçlara yol açar ve öğrencilere öğrenme deneyimleri üzerinde etki sağlar. Bu, öğrencilerin bilgilerini varsayımsal bir duruma uygulamaları ve kararlarının etkisi üzerinde düşünmeleri için etkileşimli bir yol sunar.

-360 derece videolar kullanın

Birçok kuruluş, öğrenme için 360 derecelik bir videonun gücünden yararlandı. Bunlar, izleyicinin bir odayı veya durumu yalnızca 360 derece döndürerek deneyimlemesini sağlayan sürükleyici videolardır. E-öğrenme söz konusu olduğunda, 360 derecelik videolar özellikle simülasyonlar için kullanışlıdır.

Örneğin, pilot kursiyerlerine uçağa binmek zorunda kalmadan kokpiti göstermek istiyorsanız, sürükleyici bir video deneyimi yaratabilirsiniz. Sadece okumak yerine “kokpitte” dolaşarak onları öğrenme deneyimlerine katılmaya teşvik edebilirler.

Peki, etkileşimli eğitim oluşturma konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz? 

Bize göre, her şey doğru aracı seçmekle başlar. Her kuruluşun benzersiz öğrenme hedefleri olsa da, eğitiminizi farklı şekillerde etkileşimli hale getirmek için çeşitli içerik öğeleri eklemeyi kolaylaştırmayı unutmayın. Kuruluşunuzdaki herkesin aracı, eğitim tasarımında bir geçmişi olmasa bile ilgi çekici, etkileşimli eğitim içeriği oluşturmak için kullanabileceği anlamına gelir.

E-öğrenmenize dahil edebileceğiniz bazı etkileşimli öğrenme etkinlikleri örneklerinde size yol göstereceğiz:

-Medya ekleyin

Kurslarınıza video ve ses ekleyin. Temel öğrenme içeriğinizi bir videoda sağlayarak etkisini artırabilirsiniz. Sesi kullanmak, karmaşık konuları daha erişilebilir bir biçimde açıklamaya da yardımcı olabilir. Çalışanlarınızın ve gönüllülerinin bir metin okumaktan çok bir video izleme olasılığı %75 daha fazladır.

-Hotspot içeriği ekleyin

Bilgiyi hem paylaşmak hem de test etmek için etkin noktaları kullanabilirsiniz. Hotspot içeriği, öğrencilerin bir görüntünün vurgulanan alanlarının üzerine gelerek erişebilecekleri daha fazla bilgi eklemenize olanak tanır. 

-Öğrencilerinizi test edin

Tüm değerlendirmeler eşit değildir. Bazıları, eğitimlerde ne öğretmeye bağlı olarak kesinlikle diğerlerinden daha etkilidir. En etkileşimli soru türlerinden bazıları metin eşleştirme sorusu, sürükle-bırak sorusu ve sıralama sorusudur.

-HTML içeriği sitenize gömün

Google formlardaki anketler, Padlet'ten ortak çalışma araçları veya Quizlet'ten oyunlaştırılmış testler gibi üçüncü tarafların etkileşimli öğelerini gömme kodunu alarak sitenize yerleştirmenize olanak tanır.

Bu yazı, Easy Generator sitesinden Sosyal Garaj Dönüşüm Öncüsü Abdullah OSKAY tarafından "Resmi olmayan çeviri resmiden üstündür. (Informal over formal)" ilkesiyle Türkçe'ye kazandırılmıştır.

Yorumlar

Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum Ekle

Sosyal Garaj Dünya'nın Tüm Seslerine ve Renklerine Açıktır

Tüm Soru Görüş ve Önerileriniz İçin Bize Ulaşabilirsiniz.
Bize Ulaşın