Öğrenmenin Geleceği Olarak Görülen Video Tabanlı Öğrenme Nedir?

Öğrenmenin Geleceği Olarak Görülen Video Tabanlı Öğrenme Nedir?

Video bazlı öğrenme hızla standart e-öğrenme formatı haline geliyor. 2021'de YouTube 2 milyardan fazla kullanıcısı ile Google'dan sonra en çok ziyaret edilen ikinci web sitesi idi. Video tabanlı öğrenmeyi bu kadar ilgi çekici kılan ne? Bu yazıda video bazlı öğrenmenin tanımını, bazı örneklerini, faydalarını ve daha fazlasını inceleyeceğiz.

Video tabanlı öğrenme nedir?

Video tabanlı öğrenme, video aracılığıyla kolaylaştırılan öğrenme deneyimlerini ifade eder. Kamera görüntülerini, animasyonu, grafikleri, metni ve sesi bir araya getirme özelliğiyle videolar, diğer e-öğrenme biçimlerinden farklı olarak çok sensörlü bir öğrenme deneyimi yaratır. Bu nedenle, video tabanlı öğrenmenin hızla baskın bir çevrimiçi eğitim standardı haline gelmesi şaşırtıcı değildir. 

Kurumsal eğitim söz konusu olduğunda, araştırmalar, eğitimde video kullanımının birçok yararı olduğunu göstermiştir. 

Video tabanlı öğrenme örnekleri

Video tabanlı öğrenme, benzersiz amaçlara hizmet eden birçok farklı formatta oluşturulmaktadır.

- Animasyonlu açıklayıcılar

 Görsel olarak çekici olmasının yanı sıra, animasyonlu videolar, iletilmesi daha zor olacak karmaşık veya soyut konuları göstermek için de etkilidir. 

Uzman liderliğindeki açıklayıcı videolar

Uzman tavsiyesi her zaman değerlidir. Ancak uzmanların kendileri tarafından açıklayıcı bir video şeklinde sunulduğunda, bir dersi veya hatta birebir talimatı taklit eden davetkar bir deneyim yaratır. Örneğin YouTube, kullanıcıların ihtiyaç duyabileceği hemen hemen her konuyu kapsayan uzman liderliğindeki kanallarla doludur. 

- Etkileşimli videolar

Video tabanlı öğrenmenin pasif bir deneyim olması gerekmez. Etkileşimli öğeler eklemek, öğrencilerin kararlarına göre içeriği etkileyebilecekleri sürükleyici bir deneyim yaratabilir. Örneğin, bazı uyum eğitim programları, öğrencilerin anlatıya karakter olarak katılabilecekleri ve uyum bilgisine dayalı kararlar alabilecekleri senaryolar kullanır.

Video tabanlı öğrenmenin faydaları

Video tabanlı öğrenmenin ne olduğunu bilmenin yanı sıra, neden bu kadar faydalı olduğunu anlamak da önemlidir. İşte video tabanlı öğrenmenin bazı önemli faydaları:

- Öğrenmenin kalıcılığını artırır

Videolar, görsel ve işitsel efektlerden, kullanıcıların yanıtları tıklamasını veya yazmasını gerektiren etkileşimli etkinliklere kadar çeşitli öğelerden oluşur. Bu nedenle videolar, öğrencilerin birden fazla duyu aracılığıyla ilgisini çekebilir, bu da yalnızca daha uyarıcı bir deneyim yaratmakla kalmaz, aynı zamanda hafızada tutmayı da geliştirir.

- Mikro öğrenmeyi sağlar

Videoların uzun sürmesi gerekmez. Öğrencileriniz muhtemelen çevrimiçi ortamda kısa dikkat süreleri olan meşgul çalışanlardır. Bu nedenle videoların kısa ve ilgi çekici şekilde yapılandırılması daha anlamlı bir öğrenme deneyimi yaratabilir.

- İçeriği geniş çapta erişilebilir hale getirir

Giderek daha fazla öğrenci mobil kullanıcı haline geldikçe, e-öğrenme profesyonellerinin içeriklerini küçük ekranlar için optimize etmeleri ve mobil öğrenme trendine ayak uydurmaları önemlidir. Video, öğrencinin tabletler, akıllı telefonlar ve hatta akıllı TV'ler dahil olmak üzere masaüstü aygıtlarının dışından kolayca erişebileceği bir biçimdir.

- İsteğe bağlı öğrenme sağlar

Çalışan ve gönüllülerin, kendilerini iş başında buldukları her an ulaşabilecekleri, geniş çapta erişilebilir öğrenme içeriğine ihtiyaçları vardır. Videolar, iş başındaki ihtiyaçları çözen performans destek kaynakları sağlamak için uygun formatlardır. Ayrıca, video oynatıcılarla öğrenciler, önce klibin tamamını izlemek zorunda kalmadan aradıkları belirli bir bölüme atlayabilirler.

Video tabanlı öğrenme nasıl uygulanır?

Etkili bir video tabanlı öğrenme stratejisi uygulamak için akılda tutulması gereken bazı ipuçları:

- İçeriği kısa tutun

Sıklıkla söylendiği gibi, ısırık boyutu doğru boyuttur. Çevrimiçi dikkat süreleri giderek kısalıyor ve e-öğrenme içeriği oluşturucularının bilgiyi nasıl hızlı bir şekilde sunacaklarını bilmeleri önemlidir. Öğrenciler bir seferde yalnızca küçük bilgi parçalarını işlemeye ihtiyaç duyduklarında, yalnızca daha kolay etkileşimde bulunmakla kalmayacak, aynı zamanda yabancı bir konu tarafından bunalmış hissetme riskinden de kaçınacaktır. Ayrıca, görüntüleyenlerinizi tüm zaman boyunca meşgul tutma umuduyla çok fazla etkileşimli öğe eklemek zorunda kalmayacağınızı bilerek, üzerinde çalışabileceğiniz daha yönetilebilir bir içerik miktarı sağlar.

- İlgili konuları seçin

Ele aldığınız konu, öğrencilerinizin ihtiyaçları ve ilgileriyle alakasızsa, videonun başlarında dikkatlerini kaybetme riskini de alırsınız. Herhangi bir e-öğrenme içeriğinde olduğu gibi, oluşturma sürecine dalmadan önce amaçlanan öğrenme hedeflerinizi belirlemek önemlidir. Bu, yalnızca içeriğinizi oluştururken üzerinde çalışmanız için net bir nihai hedef vermekle kalmaz, aynı zamanda öğrencilerin videonuzu izlerken neye kaydolduklarını tam olarak bilmelerini sağlar. Bu durum, izlerken öğrencileriniz arasında daha güçlü bir amaç duygusu geliştirmeye yardımcı olur.

- İlgi çekici hale getirin

Videolar, doğası gereği diğer içerik türlerinden çok daha ilgi çekici bir deneyim sunar. Ancak bu, tüm videoların eşit derecede ilgi çekici olduğu anlamına gelmez. Mesajınızı iletmek için sadece metne ve beraberindeki görsellere güvenmek, videonuzun bir PowerPoint sunumu gibi görünmesini sağlayabilir. Çeşitli animasyonlar, grafikler ve sesler eklemek, içeriğinizin dengeli olmasını sağlar.

- Etkileşimli hale getirin

Etkileşimli öğeler eklemek, öğrencilerinizi içeriğe katılmaya ve yeni edindikleri bilgilerden anında yararlanmaya davet eder. Örneğin, öğrencilerinizi birkaç sahnede bir soruları yanıtlamak zorunda kalacakları video tabanlı bir senaryoya götürebilirsiniz. Bu, yalnızca etkileşim için alan yaratmakla kalmaz, aynı zamanda konu ile gerçek yaşam durumları arasında bağlantı kurmak için bağlam sağlar.

 Çeşitli cihazlar için optimize edin

Son olarak, içeriğinizin çeşitli cihazlarda erişilebilir olduğundan emin olun. Videonuzu bir masaüstünde bir araya getiriyorsanız, farklı ekran boyutları için optimize edildiğinden emin olmak için mobil ve tablet cihazlarda nasıl göründüğünü düzenli olarak kontrol ettiğinizden emin olun. Bu, öğrencilerin ellerinde hangi cihaz olursa olsun anlamlı bir öğrenme deneyimi yaşamalarını sağlar.

Videoları Öğrenme Stratejinize Dahil Edin

Videoların giderek baskın hale gelmesi nedeniyle videoları mutlaka e-öğrenme içeriğinize dahil etmeyi unutmayın. Bir kurs oluştururken, bir videoyu kursa dahil etmek isteyip istemediğinizi ve kursun neresine ekleyeceğinizi belirleyebilirsiniz. Ayrıca, YouTube'da veya Vimeo'da yayınlanmış bir videoya bağlantı vermek gibi eklemelerle videolarınızı güçlendirmeyi unutmayın.

Sonuç olarak, video tabanlı öğrenme etkili bir şekilde yapıldığında, öğrencilerinizin yeni bilgileri işleme ve günlük yaşamlarında uygulama becerilerini önemli ölçüde artırabilir.

Bu yazı, Easy Generator sitesinden Sosyal Garaj Dönüşüm Öncüsü Abdullah OSKAY tarafından "Resmi olmayan çeviri resmiden üstündür. (Informal over formal)" ilkesiyle Türkçe'ye kazandırılmıştır.

Yorumlar

Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum Ekle

Sosyal Garaj Dünya'nın Tüm Seslerine ve Renklerine Açıktır

Tüm Soru Görüş ve Önerileriniz İçin Bize Ulaşabilirsiniz.
Bize Ulaşın