İklim Krizinde İyileşme Mümkün

İklim Krizinde İyileşme Mümkün

İklim krizi nedir?

İklim krizini iklim koşullarında meydana gelen olumsuz değişimler ve bu değişimlerin ortaya çıkardığı küresel sonuçlar olarak tanımlayabiliriz. Hepimizin âşina olduğu küresel ısınmayı da iklim krizinin sonuçlarına örnek olarak gösterebiliriz. 

Peki iklim krizini durdurmanın veya etkilerini en aza indirebilmenin bir yolu yok mu?

Bireysel olarak alacağımız önlemlerle veya hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerle iklim krizini önlemeye destek olabileceğimiz gibi küresel anlamda da iklim krizinin önüne geçebilmek için yapılmış çalışmalar vardır. Bu çalışmalardan belki de en kapsamlı ve en önemli olanı 2015 yılında Avrupa Birliği tarafından düzenlenen Paris Anlaşması'dır. Bu anlaşmanın ardından kendi yol haritasını belirleyen Avrupa Birliği 2019 yılında Avrupa Yeşil Mutabakatı'nı yayımlayarak yalnızca çevre değil ekonomik anlamda da önemli bir değişim yolculuğunu başlatmıştır.

Peki Avrupa Yeşil Mutabakatı nedir?

Avrupa Yeşil Mutabakatı, 2019 yılında Avrupa Birliği tarafından düzenlenmiştir. Bu anlaşma hem AB'ye üye hem de AB ile işbirliği ve ticaret yapan ülkeler için çok ciddi ve kapsamlı bir dönüşüm içermektedir.  Anlaşma ile birlikte doğaya ait kaynakların ölçülü bir şekilde kullanılması ve iklim krizine neden olan salınımların azaltılması planlanmaktadır.

Yeşil Mutabakatın amaçları nelerdir? 

Yeşil Mutabakatın amaçları arasında :

-Karbon emisyonlarının sıfıra inmesi,

-Enerji sektörünün karbondan tamamen arınması,

-Çevre dostu teknolojilere yatırım yapılması,

-Üretim sürecinde inovasyonun teşvik edilmesi,

-Kaynak kullanımına olan bağlılığın sona ermesi sayılabilir.

Türkiye’ye Düşenler Ne?

Türkiye ekonomisi ve sanayisinin yeşil dönüşümü kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyüme için gerekli. Ticaretimizin sağlıklı bir temele oturtulması, ülkemiz sanayisinin engellerle karşılaşmadan üçüncü ülkelere ürün ve hizmet satabilmesi yeşil mutabakata uyumla mümkün. Kurumlarımızın yeşil mutabakat bilinci içinde işlemlerini gerçekleştirmeleri önem arz ediyor.

İklim Krizinde İyileşme Mümkün

Doğanın dengesi bozuldukça kuraklık, çölleşme, iklim değişikliği, buzulların erimesi ve düzensiz yağışlar gibi çeşitli sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu değişimlerin sonucunda da gündelik yaşamımızı da olumsuz etkileyen birçok sorunla karşı karşıya kalmaktayız. Bu sorunların önlenebilmesi ve gelecek nesillere daha temiz, yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için yeşil mutabakat planları uygulanmalıdır. Bu planların gerçekleştirildiği takdirde 2050 senesi içerisinde Avrupa’da iklimsel dönüşümler ve iyileşmeler meydana gelebilecektir.

Bu yazı, Sosyal Garaj gönüllüsü Yunus Emre Aktepe tarafından hazırlanmıştır.

Yorumlar

Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum Ekle

Sosyal Garaj Dünya'nın Tüm Seslerine ve Renklerine Açıktır

Tüm Soru Görüş ve Önerileriniz İçin Bize Ulaşabilirsiniz.
Bize Ulaşın