Etkili E-Öğrenme Kursu Oluşturmanın Dokuz Temel Taşı

Etkili E-Öğrenme Kursu Oluşturmanın Dokuz Temel Taşı

Çalışanlar genellikle belirli bir alanda uzmandır ve bilgilerini başkalarıyla paylaşmaktan mutluluk duyar. Ancak konu e-öğrenme kursları oluşturmaya geldiğinde çok az insan uzmandır. Bu nedenle, etkili bir e-öğrenme içeriği tasarımı üretmenizde size rehberlik edebilecek dokuz temel taşı derledik.

En iyi e-öğrenme uygulamaları nelerdir?

E-öğrenmede, herkese uyan tek bir çözüm yoktur. Etkili e-öğrenme içeriği, kuruluşunuzun yapısı, kaynakları ve hedeflerinin yanı sıra öğrencilerin amaç ve ihtiyaçlarına göre uyarlanır. E-öğrenme tasarımı için birkaç yerleşik en iyi uygulama vardır.

Aşağıda, kuruluşunuzun öğrenim ihtiyaçlarını etkin bir şekilde karşılayan yararlı e-öğrenme içeriğini nasıl tasarlayabileceğinizi göstereceğiz.

a) Öğrenme hedeflerini kullanın

Açık bir öğrenme hedefi, başlamak için bir zorunluluktur. Başka bir şey yapmadan önce, kursunuz veya değerlendirmeniz için bir SMART hedefi belirleyerek başlayın. Bu, kursunuzun en başından başarı için ayarlanmasını sağlayan en iyi e-öğrenme tasarımı uygulamalarından biridir. Öğrencileriniz kursunuzu tamamladıktan sonra ne bilecek veya yapabilecekler? Kursunuzun hedefi, bir veya daha fazla özel öğrenme hedefi tanımlamanıza yardımcı olacaktır.

b) Kurs içeriğini doğru sırada oluşturun

Yeni bir e-öğrenme kursu oluştururken, çoğu insan eğitim içeriği yazarak başlar ve sonra belki de sonuna birkaç soru ekler. Bu yaklaşımla ilgili sorun, ne ilgi çekici ne de etkili olan sunumlardır. Halbuki etkili kurs oluşturmada doğru sıra aşağıdaki gibidir.

-Amaç ve hedeflerinizi belirleyin.
-Bu amaç ve hedefleri nasıl değerlendireceğinizi belirleyin (sorular ve etkinlikler oluşturun).
-Sorularınızla alakalı içerik oluşturun (öğrencilerinizin soruları yanıtlamasına yardımcı olun).

Bu yaklaşımı izlemenin iki önemli avantajı vardır. İlk olarak, kurslarınızı daha kısa ve daha etkili tutmanıza olanak tanır. İkincisi, bir yazar olarak yalnızca kurs veya kaynakla ilgili içeriği paylaşmaya odaklanmanıza yardımcı olur.

c) Unutma eğrisini geçmek için çeşitli kurs şablonlarını kullanın

1885 yılında psikolog ve hafıza araştırmacısı Hermann Ebbinghaus, insanların öğrendiklerinin %90'ını öğrendikten sonra sadece birkaç saat içinde unuttuklarını keşfetti. Bunun nedeni beynimizin kablolu olmasıdır.

Tekrarlama, bilgiyi akılda tutmanın anahtarıdır. Bu nedenle, en etkili kurslar uzun, tek seferlik oturumlar değil, zaman içinde sunulan bir dizi küçük, tekrarlayan şekilde yapılandırılmalıdır. Bu, öğrencilere öğrenmeyi farklı şekillerde tekrarlama fırsatları sağlamak anlamına gelir. Kurs şablonlarınızı çeşitlendirmek, en etkili eğitim yapısını elde etmenize yardımcı olabilir.

Çeşitli soru türleri kullanmak, öğrencilerinizin unutma eğrisini aşmasına da yardımcı olabilir. İnsanlar genelde çoktan seçmeli sorular sormaktadır. Soruyu sormak kadar bilgiyi bilgi yarışması, senaryo sorusu, metin, görseller, video gibi farklı formatlarda sunmak da önemlidir. Başka bir deyişle, kursunuzdan maksimum etkiyi elde etmek için çeşitli soru türlerinden yararlanmalısınız.

d) E-öğrenme tasarımı: ısırık boyutu doğru boyuttur

Etkili e-öğrenme tasarımı söz konusu olduğunda, büyük şeyler küçük paketlerde gelir. İnsanların kolayca sindiremeyeceği kadar büyük kurslar veya değerlendirmeler tasarlamaktan kaçının.

Bir e-öğrenme en iyi uygulaması olarak, 5 ila 15 dakikalık bir kurs uzunluğunu hedefleyin. 30 dakika içinde öğrenme hedefinize ulaşamazsanız, bunu birden fazla öğrenme hedefine bölün veya bir öğrenme yolu kullanın (bir dizi kurs oluşturun).

Kısa paragraflar ve cümleler kullanın ve doğrudan konuya girin. İdeal olarak, cümlelerinizin %25'inden fazlası 20 kelimeyi geçmemelidir.

e) Bu temel yazma kurallarına uyun

İyi yazma, iyi öğrenmeyi sağlar. İşte uyulması gereken bazı temel yazım kuralları:

-Kitlenizi tanıyın.
-Net bir hedefiniz olsun.
-Anahtar bilgileri en üste, önemli ayrıntıları ikinci sıraya ve küçük ayrıntıları en sona koyun.
-Kısa, basit cümleler yazın (en fazla 30 kelime).
-Aktif sesi kullanın.
-Mümkünse resim ve video kullanın.
-Yayınlamadan önce kursunuzu her zaman gözden geçirin.

f) Bir geri bildirim kültürü oluşturun

Geri bildirim, e-öğrenme araç setinizdeki güçlü bir araçtır ve bir geri bildirim kültürü oluşturmak, e-öğrenme tasarımı için en iyi uygulamalardan biridir. Öğrenciler doğal olarak nerede hata yaptıklarını bilmek ve performanslarını nasıl geliştirebileceklerini öğrenmek isterler. E-öğrenme kurslarınızdaki test sorularını geri bildirim sunma fırsatı olarak kullanarak bundan yararlanın.

Öğrenciler bir soruyu yanlış sorduğunda, nerede yanlış yaptıklarını, doğru cevabın ne olduğunu ve içeriğin neden önemli olduğunu anladıklarından daima emin olun. Benzer şekilde, öğrenciler bir soruyu doğru bir şekilde sorduğunda, "iyi iş"in ötesine geçtiğinizden emin olun ve amaçlanan paketi tekrar edin.

g) NPS özelliği ile öğrenci girdisini toplayın

Test puanları, bir kursun etkililiğini ölçmek için olağan standarttır. Ancak, her zaman tüm hikayeyi anlatmazlar. Öğrenci katılımı, kursunuzun değer kattığını belirlemek için daha iyi bir göstergedir.

Öğrencilerinize kursunuz hakkında fikirlerini sorun. Bir derecelendirme sistemi veya daha da iyisi net destekleyici puanı (NPS) kullanın. Bu, öğrencilerinizin e-öğrenme içeriğinize nasıl tepki verdiğini belirlemenize ve iyileştirmeler yapmanız gerekip gerekmediğini belirlemenize yardımcı olur.

h) Önce küratörlüğünü yap, sonra yarat

Orijinal içerik yazmak harikadır ancak yalnızca içerik yeniyse değer katar. Bir kurs oluşturmadan önce, her zaman orada aynı konuyu kapsayan içeriğin bulunmadığından emin olun.

Bir konu uzmanı olarak, muhtemelen uzmanlık alanınız hakkında çok şey okumuşsunuzdur. Bu, siz ve meslektaşlarınız için çok yararlı olan bilginize derinlik katar. Ancak, diğer kaynakların bağlantılarını basitçe paylaşırsanız, yapabileceğiniz tüm değeri eklemiyorsunuz demektir. Gerçek çözüm, bilginizi meslektaşlarınıza nasıl sunacağınız konusunda seçici olmaktır. Buna “küratörlük” diyoruz.

ı) Bilgini ve tecrübeni paylaş

Şimdiye kadar bilgi paylaşımının tadına vardığınızı umuyoruz. Bilgilerinizi meslektaşlarınızla paylaşmaya devam etmenizi öneririz. Bu, bir uzman olarak itibarınızı güçlendirir ve hatta bu süreçte daha fazlasını öğrenmenize yardımcı olur. Ayrıca zamandan da tasarruf etmenizi sağlar, çünkü artık her bir iş arkadaşınızı ayrı ayrı eğitmenize veya aynı bilgileri tekrar tekrar tekrar etmenize gerek kalmaz. Son olarak, destekleyici, paylaşımcı bir ortam yaratarak kuruluşunuzdaki kültürü geliştirir.

Bu makale, kurslar ve değerlendirmeler oluşturmanın dokuz temel taşına odaklandı, ancak aynı zamanda bilginizi aktif olarak paylaşmanın diğer yollarını da araştırdı. Örneğin bir blog yazmayı veya bir podcast oluşturmayı düşünün. İş arkadaşlarınızı eğitin, içerik küratörlüğünü yapın veya bir video yapın. Ne yaparsanız yapın ama çalışmaya devam edin!

Bu yazı, Easy Generator sitesinden Sosyal Garaj Dönüşüm Öncüsü Abdullah OSKAY tarafından "Resmi olmayan çeviri resmiden üstündür. (Informal over formal)" ilkesiyle Türkçe'ye kazandırılmıştır.

Yorumlar

Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum Ekle

Sosyal Garaj Dünya'nın Tüm Seslerine ve Renklerine Açıktır

Tüm Soru Görüş ve Önerileriniz İçin Bize Ulaşabilirsiniz.
Bize Ulaşın